Vindere

Prisen gives til en offentlig institution eller myndighed, som ved at udnytte digitaliseringens potentialer markant har transformeret måden, opgaver tænkes og løses på, og dermed bidrager til at tænke myndighedsudøvelse, velfærdsproduktion og offentlig service på helt nye måder.

Vindere og nominerede Digitaliseringsprisen 2025

“Gennem årene har vi set flotte eksempler på offentlige arbejdspladser, som har sat ord bag handling og gjort gode ideer til virkelighed og leveret nogle stærke og værdiskabende digitale løsninger.”

Formand for dommerkomitéen Rikke Zeberg. Direktør i Klimadatastyrelsen

Individualiseret visitering og telefonhåndtering

Om projektet

Udbetaling Danmark Pension i ATP har implementeret en call-center løsning, der udnytter de data som ATP i forvejen har om den enkelte borger til at forudse hvilke behov den enkelte henvendelse er udtryk for. Adgangen til disse data opnås ved at borgeren indtaster deres cpr-nummer. Det er således muligt at visitere til den relevante kunderådgiver ligesom det giver adgang til de rette telefonfraser, talerobotter eller få tilsendt en SMS med de efterspurgte informationer.  Projektet kan dokumentere en øget kundetilfredshed og har samtidigt gjort det muligt at høste en effektiviseringsgevinst på over 7.000 timer alene i 2024.

Dommerpanelets begrundelse

ATP har på fremragende vis nytænkt hele deres call-center løsning, hvor de nu er i stand til at skabe individuelle brugerrejser ved at forudsige borgernes ærinde ved at proaktivt at udnytte al den data, de I forvejen har om den enkelte borger. Så i stedet for det traditionelle tastevalg bliver den enkelte henvendelse nu automatisk visiteret ud fra allerede eksisterende data. ATP har skabt en innovativ og forbilledlig løsning til stor inspiration for andre, hvor de kan dokumentere såvel højere brugertilfredshed som opnåelse af effektiviserings-gevinster

Vinder af
Innovationsprisen 2025

Virksomhed
ATP

Digital Hudkræftsdiagnostik

Om projektet

Region Hovedstaden har med indførelse af Digital Hudkræftdiagnostik forbedret samarbejdet mellem praktiserende læger, dermatologer og hospitaler ved brug af AI-baserede værktøjer til hurtigere og mere præcise diagnoser. Projektet har reduceret ventetiden fra 10 uger til 1 dag ved at afslutte 50% af patienterne i almen praksis uden unødvendig behandling og dermed mindsket antallet af unødvendige biopsier med 35%.

Dommerpanelets begrundelse

Region Hovedstaden har på enestående vis reduceret ventetiden fra ti uger til en enkelt dag. Ved at inddrage både speciallæger og praktiserende læger i processen, har de på fornem vis etableret et effektivt og sammenhængende digitalt samarbejde, der både gavner patienterne og samtidigt sikrer øget effektivitet og kvalitet i det danske sundhedsvæsen. Løsningen reducerer behovet for ressourcekrævende biopsier markant og samtidigt kan langt flere patienter nu kan blive slut-udbredt direkte hos deres praktiserende læge og dermed spare både ventetid og tid til at tage til speciallæge.

Virksomhed
Region Hovedstaden

Vinder af
Sammenhængsprisen 2025

Projekter der alle har til formål at sikre udsatte borgere afgang til MitID

Om projektet

Odense, Aarhus og Viborg Kommune har alle indstillet projekter der har til formål at hjælpe udsatte borgere med at få adgang til MitID uden de sædvanlige administrative barrierer. Projekterne gør det lettere for borgere, der tidligere havde svært ved at benytte digitale løsninger, ved at tilbyde skræddersyet hjælp til MitID og dermed blive inkluderet i den digitale omstilling. Samlet set er projekterne en vigtig indsats for digital inklusion og forbedrer adgangen til offentlige ydelser for udsatte borgere.

Dommerpanelets begrundelse

Projekterne er blevet indstillet af Odense, Aarhus og Viborg Kommuner som separate projekter. Men dommerkomiteen har valgt at slå disse projekter sammen til en samlet vinder af den nye inklusionspris. De tre projekter har alle på forbilledlig vis arbejdet med at sikre digital inklusion for dem, der har det svært med det digitale. De er alle vidne på målrettede indsatser overfor de særligt udsatte, de hjemløse og for dem, hvor det digitale driller og er bøvlet. I projekterne hjælper man borgerne i deres velkendte og trygge rammer i de sociale tilbud de benytter. Her behøver man ikke at bestille tid, men møder bare op.  Ved at sikre MItID til disse borgere, åbner de adgangsportalen op til det digitale samfund og er dermed et mønstereksempel på at fremme den digitale inklusion.

Virksomhed
Odense, Aarhus og Viborg Kommune

Vinder af
Inklusionsprisen 2025

Selvteststander til screening for klamydia og gonorré

Om projektet

Odense Universitetshospital har indført selvteststandere for klamydia og gonorré screening, hvilket har forbedret tilgængeligheden af testmuligheder og reduceret uligheden i adgangen til gratis test for disse kønssygdomme. Projektet har transformeret praksis ved at erstatte konventionelle fysiske konsultationer med en enkel og brugervenlig selvtestløsning, som ikke tidligere er blevet anvendt på denne måde i Danmark. Siden oktober 2022 har selvteststanderen på Odense Universitetshospital tiltrukket omkring 1000 patienter, der tidligere ville have booket en tid til en fysisk konsultation. Denne digitale løsning har elimineret udeblivelser og optimeret både lægers og sygeplejerskers tid, hvilket resulterer i en besparelse på mere end 20 % af deres ugentlige arbejde. På længere sigt kan det bidrage til en øget testaktivitet, hurtigere behandling og en reduktion af smittespredningen.

Prisen blev vundet ved live afstemning blandt konferencens deltagere.

Vinder af
Publikumsprisen 2024

Virksomhed
Odense Universitetshospital

Tidligere vindere